En berättelse om vikten av BERÖRING I TERMINALVÅRD.

04.01.2016 00:43

 

Maris mamma.

 

En berättelse om vikten av BERÖRING I TERMINALVÅRD.

 

Jag är en diplomerad taktilmassör och ledare av babymassage.

Jag vill skriva om den rörande tid hos min mor på sjukhuset år 2009 när hon i början av året hade fått en allvarlig hjärnblödning....


Jag masserade henne i ca 10 månaders tid nästan dagligen och samtidigt lyssnade vi på den vackraste musik som jag hade valt med omsorg.

 

Min mor pratade inte mycket och hon kunde inte längre röra påsig och tyvärr förtvinade hon framför mina ögon, eftersom hon mot slutet tappade matlusten. Jag såg dock och kände i mitt hjärta att hon njöt av varje stund som jag tillbringade med henne.

 

Min mors kinder hade alltid efter massagen ett rosa skimmer och med sina stora gröna ögon kommunicerade hon sin tacksamhet till mig. Det var som En Helig Ritual som tog föderskan tillbaka till ursprungskällan, varifrån hon en gång hade tagit mig till denna värld.

 

-Då önskade jag i mitt inre att Anja-mors kommande "flytt till Sommarlandet" (transformation) skulle bli lugn och det var den säkert också. Jag hade bett Ljusets Änglar att vara närvarande och rena och stödja henne... I slutet av året flyttade hon.

 

 Jag var hemma i Stockholm på en snabb visit och min mor valde att flytta under den tiden. Jag är tacksam för det, ty på detta sätt fick jag behålla den allra vackraste minnesbild av henne som levande och vacker samt av våra stunder tillsammans.

 
Översättning från finska Helga Kareinen.

 

Det tog många år innan jag kunde massera någon annan efter min mor. 

Kanske börjar jag igen med taktil stimulering år 2020. Då tar jag emot endast kvinnor, för jag har behandlingsrummet hemma.

Länk till Skola för Beröring.

 

 

"Summerland" är Himmelriket enligt vissa Nord-Amerikanska indianstammar.

Det heter "Kesämaa" på finska och är så vackert.

Summerland enligt Wikipedia.